19.7.2018

Sinivalkoista haaste

Sain sinivalkoista haasteen jo jokunen tovi sitten Karjalasta Savoon blogin kirjoittajalta. Kiitos haasteesta, yritän nyt lopultakin saada tämän tehtyä. Anteeksi Heidi että on todellakin m y ö h ä s s ä tämä julkaisu!!!

Haasteen säännöt olivat seuraavat:

Haasteen säännöt:
- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti Tiiu/Puutarhahetki
- tee postaus, jossa sininen ja valkoinen ovat pääroolissa
- haasta kolme tai useampi blogiystäväsi mukaan
- käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarha blogin Sinivalkoista-haaste postauksen kommenttikenttään

No niin, eli todettakoon heti alkuunsa että tulen rikkomaan räikeästi lähes jokaista sääntöä, koska esimerkiksi sini-valkoiseen teemaan sopivaa kuva-aineistoa ei oikein ole saatavilla. Suurin osahan jo tietääkin että talomme paloi loppukesällä, tulipalo vei mukanaan mm. tietokoneet kuvasisältöineen. Mutta, yritän saada kasaan sinivalkoisia asioita, sitä mitä suomalaisuus minulle merkitsee.

Minun Suomeni on:

Vapautta ja itsenäisyyttä

Suomalaisena olen aika vapaa tekemään mitä haluan, enkä suurimpaan osaan toimistani tarvitse kenenkään lupaa - tai jos tarvitsen niin useinkin sellaisen saan. Maamme itsenäisyys on ihana asia jota arvostan paljon.

Tasa-arvoa 

Paljonhan siitä puhutaan, että ei se toteudu ja kuka ylipäätään väitti että elämä reilua olisi. Kuitenkin, jos verrataan esim. naisen asemaa monessa muussa maassa, niin kylläpä vain Suomessa on asiat aika hyvin. Ei ehkä täydellisesti, mutta hyvin.

Turvallisuutta

Suomessa voi lähteä ulkoilemaan iltaisin niin että melko suurella todennäköisyydellä palaa hengissä takaisin. Joskus aikoinaan meillä oli jenkki-auto joka tietyssä vauhdissa lukitsi ovet automaattisesti. Oletko koskaan tullut miettineeksi että on olemassa paikkoja joissa ei voi ajaa autolla turvallisesti lukitsematta sen ovia? Puhumattakaan että jättäisi kotonaan ulko-ovet auki.

Terveyttä 

Lähiomaisen vakavaa sairautta sivusta seuranneena voisin todeta että kaikkea ei voida parantaa, eikä kaikkia voida auttaa, mutta yritystä ei tässä maassa puutu. Terveydenhoito on hyvällä tolalla. Jos olet eri mieltä, voit vapaasti kokeilla vastaavaa hoitoa jossain muussa maassa. Älä ylläty jos et saa hoitoa samaan hintaan :)

Mahdollisuuksia

Olitpa rikas tai köyhä, tässä maassa saat keskimäärin hyvät mahdollisuudet tehdä elämästäsi sellaista kuin itse haluat. Pääsääntöisesti se on niin että moneen asiaan voi itse vaikuttaa sellainen jolle on mahdollisuudet normaaliin elämään suotu. Mikä on jo suuri lahja itsessään! Ethän jätä mahdollisuuksiasi käyttämättä?

Onnellisuutta 

Elämä opettaa, sanoi ihana anoppikokelaani aikoinaan - niin on tosiaan tehnyt. Ei ole elämä aina helppoa, jokaisella lienee huonoja kokemuksia, katkeria muistoja, traumoja ja menetyksiä elämässään. Asiat eivät myöskään välttämättä ole tapahtuneet oikeassa järjestyksessä, niin että hyviä asioita olisi sillä hetkellä osannut arvostaa. Onnellisuuskin voi olla valinta, kaikkea ei voi saada mutta voi yrittää olla onnellinen siitä mitä on kuitenkin saanut. Ja kylläpä vain, ainakin allekirjoittanut kokee olevansa onnellinen :)

Luontoa

Rakas Isäni opetti minut rakastamaan ja arvostamaan luontoa. Kesämökillämme - Isälleni paikka oli kaikki kaikessa - yhdessä vietetty aika on varmasti antanut elämääni paljon eväitä. Ja ilman eläinrakkautta elämä olisi varmasti paljon köyhempää.

Juuria ja muistoja

Täällä Suomessa ovat juureni, sukulaiseni ja ystäväni. Vaikka tiedostan tässä maassa useitakin epäkohtia (talvi!!!), en tällä erää osaisi kuvitella muuttavani täältä pysyvästi pois.

Suomalaista sisua 

Sitäpä juuri, niitä ärräpäitä ja sitä perisuomalaista periksiantamattomuutta jonka avulla on selvitty monesta tilanteesta. Ja selvitään jatkossakin :)

Lainataan tähän loppuun edesmenneen Antti Hammarbergin (tunnettu myös nimellä  Irwin Goodman) tilanteeseen sopivaa sanoitusta:

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus


On vapautta kuunnella metsän huminoita
Kun aamuinen aurinko kultaa kallioita
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä


On vapautta valvoa kesäisiä öitä ja katsella hiljaisen haavan värinöitä
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä


Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus


On vapautta istua iltaa yksinänsä
Ja tuntea tutkia omaa sisintänsä
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä


On vapautta vaistota viesti suuremmasta
Ja olla kuin kaikua aina jatkuvasta
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä


Maailma on kaunis ja hyvä elää sille jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus

2 kommenttia: