12.1.2014

Nartun sterilisaatio tähystyksellä

Minulta on kysytty kokemuksia narttukoiran sterilisiaatiosta tähystysleikkauksena ja ajattelinkin kirjoitella ajatuksiani asiaan liittyen täällä blogissani.

Päädyimme Suzyn sterilisaatioon pitkän pähkäilyn jälkeen. Periaatteessa en ole valmis leikkauttamaan tervettä koiraa ns. mukavuussyistä, vaikka eittämättähän asiaa joudutti se tosiasia että kotiin tuli hankittua urospentu kasvamaan. Varsinainen päätös tehtiin kuitenkin jo aiemmin ja ihan terveyssyistä johtuen.  Suzyn valeraskausoireet olivat toistuvia eivätkä ainakaan helpottamaan päin. Kohtutulehduksen riski kummitteli taustalla, minkä lisäksi Suzya ei kuitenkaan oltaisi jalostukseen käytetty. Kun päätös oli tehty jouduttiin vielä odottamaan sopivaa hetkeä, eli noin pari kk edellisen juoksun loppumisesta.

Toukokuussa me sitten startattiin kohti Jyväskylää. Joensuussa ei vielä tähystysleikkaiseen ole mahdollisuutta, Jyväskylässä sen sijaan ajanmukainen huippulaitteisto sekä asiaan rutinoituneet ammattilaiset tarjolla - sinne siis.

Perille päästyämme menimme ensin ilmoittautumaan, paperiasiat taustatietoineen jne. laitettiin kuntoon. Lisäksi minulta kysyttiin haluanko koiralleni leikkauksen hintaan sisältyvän kaulurin vaiko haavansuojapuvun - valitsin jälkimmäisen. Sen jälkeen koiran kanssa sai mennä odotustilaan. Hetken päästä eläinlääkärimme Suvi saapui paikalle. Sain kuulla melko kattavasti siitä mitä leikkauksessa tapahtuu, millainen toipumisaika on odotettavissa ja millaisia riskejä toimenpiteeseen voi liittyä. Suzy tutkittiin päällisin puolin ja lisäksi eläinlääkäri kysyi lupani ottaa koirasta verikokeet joilla varmistetaan että se on terve ennenkuin leikkaukseen ryhdytään. Toki siihen luvan annoin. Sain olla paikalla siihen asti että koirani oli rauhoitettu ja se nukkui rauhallisena. Sen jälkeen poistuin paikalta huomattavasti todellisia tuntojani rauhallisemman näköisenä.

Tähystysleikkaus poikkeaa perinteisestä menetelmästä siten, että leikkauksessa ei tule isoa leikkaushaavaa, vaan pikemminkin reikä mistä tähystyslaite viedään eläimen vatsaonteloon sisälle. Toipumisaika on näin perinteistä menetelmää helpompi, kun ei ole isoa haavaa joka voi revetä ja jonka vuoksi koira tarvitsee melko kattavaa seurantaa leikkauksen jälkeisinä päivinä. Ajallisesti toipumisaika ei ole ehkä sen nopeampi kuin perinteiselläkään menetelmällä - jatkohoito-ohjeissa kehoitettiin ottamaan rauhallisesti 2 viikkoa kuten sterilisoidun koiran kanssa yleensäkin. Koira saa kuitenkin liikkua melko normaalisti (ei juoksentelua muiden koirien kanssa jne.) eikä mahdollinen sohvalle hyppääminenkään kuulemma ole turmiollista. Eikä se kyllä ollutkaan - tokihan Suzy sen kokeili :)

Tähystyksessä koiran vatsaonteloon pistetään ilmaa että saadaan parempi näkyvyys. Olet ehkä kuullut kauhutarinoita siitä miten ko. toimessa on onnistuttu pistämään koiraa neulalla pernaan ja sen jälkeen on pienen tähystyksen sijaan jouduttu isoon avoleikkaukseen jossa kohdun ja munasarjojen lisäksi on jouduttu poistamaan pernakin. Itse olin tietenkin tietoinen näistä kauhuskenaarioista ja niistä eläinlääkärimme kanssa keskustelimme. Jyväskylässä henkilökunta on kouluttautunut USA:ssa ja he ovat maassamme johtavassa asemassa; paitsi tekevät tähystysleikkauksia itse, myös kouluttavat muiden eläinlääkäriasemien eläinlääkäreitä tekemään niitä. Sterilisaatioita yksistään Suzyn leikkaukseen mennessä oltiin kyseisellä klinikalla tehty yli 400 kappaletta ja eläinlääkäri vakuutti minulle että komplikaatioita ei tule. Toki leikkaukseen liittyy normaalit riskit mm. anestesian vuoksi, mutta menetelmänä se on jopa perinteistä turvallisempi, mm. pienemmän kudostuhon vuoksi.

Leikkauksessa koiran lisääntymiselimet tutkitaan ja, mikäli ne ovat terveet ja normaalit, munasarjat poistetaan. Kohtua ei, perinteisestä leikkauksesta poiketen, poisteta. Kun munasarjat on poistettu, hormonitoiminta lakkaa eikä kohtutulehduksen riskiä enää käytännössä ole. Suunnilleen yhtä todennäköistä kuin loton jättipotti ja sen osaltahan me kaikki tiedetään miten helposti se käy. Leikkaus itsessään on melko nopea, eniten aikaa menee ns. esivalmisteluihin. Suzyn saimme klinikalta reilut 2 tuntia sen jälkeen kun sen nukkumaan sinne jätin - se käveli itse autoon.

Miksi päädyin tähystysleikkaukseen? No, meiltä on ennen Suzya sterilisoitu yksi narttu  ns. perinteisin menetelmin. Vaikka Alma toipuikin operaatiosta loistavasti ilman minkäänlaisia komplikaatioita niin nimenomaan toipumisaika oli se mikä asiassa hirvitti. Suzyhan on luonteeltaan erittäin vilkas, koiran tuntevat tietänevät että tämäkin on itseasiassa sangen laimea ilmaisu. Ajatus Suzysta koko mahan mittaisine tikkiriveineen oli täydellinen EI EI EI, pääasiallinen syy sille miksi ylipäätään viivyttelin operaatioon ryhtymistä. Tähystystä ajatellen oikeastaan ainoa asia mikä sai allekirjoittaneen nielaisemaan pari kertaa oli leikkauksen hinta. Leikkauksessa tarvittava laitteisto on kallis, minkä lisäksi työn tekemiseen vaaditaan erikoiskoulutusta jollaista läheskään kaikilla ei ole. Sana tähystyslisä konkretisoitui melko hyvin leikkauksen hintaa tiedustellessani - Suzyn kokoiselle koiralle se maksoi 750 euroa. Päätin kuitenkin että koirani on mainoksen mukaan sen arvoinen, enkä ole katunut jälkikäteen. Suzy on kaiken sen arvoinen mitä voin sille antaa <3

Toipumisaika sujui meillä hyvin. Saatuamme koiran klinikalta ulos lähdimme ajelemaan kotiin Joensuuhun. Tähystyksen etuja tämäkin, leikattu koira voi heti matkustaa. Suzy kävi ulkona pissalla, käveli autoon ja asettui takaboxiin nukkumaan. Se nukkui rauhallisesti koko matkan ajan, kävin välillä tarjoamassa sille vettä. Klinikalla meitä varoiteltiin että koira voi illalla olla sekava ja itkuinen anestesiasta johtuen. Kehoittivat antamaan koiralle lepoa ja läheisyyttä ja niillä illasta selvittiinkin ihan mukavasti. Yön Suzy nukkui hyvin ja aamulla se oli jo ihan normaali oma itsensä. Haavaan ei tullut poistettavia tikkejä, joten seuraavat päivät olivat lähinnä koiran seuraamista ja toppuuttelua ettei vallan riehaantunut. Kipulääkettä se sai joitakin päiviä leikkauksen jälkeen, antibiootteja ei tarvittu. Mitä eläinlääkäri meille lupasi, se myös piti paikkansa - mitään komplikaatioita ei tullut.

Harkitsetko omallesi tähystysleikkausta? Ylläolevan tekstin olen kirjoittanut oman kokemukseni sekä omien muistikuvieni pohjalta, joten voi olla että kaikki faktat eivät ole täydellisiä tai tarkalleen oikeilla termeillä kuvattuja. Selvitä siis asioita lisää, kysele ja vertaile. Omasta puolestani voin suositella lämpimästi!

3 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä ja asiallinen selostus.Sain monta vastausta mielessäni pyöriviin kysymyksiin,kun olen ajatellut omalle koiralleni myös tähystys leikkausta.Iso kiitos 🌹 hyvistä tiedoista

    VastaaPoista
  3. Kiitos viestistäsi, mukavaa kuulla :)

    VastaaPoista