21.3.2014

Turvasanat ja muuta höpinää

Uuden koiran myötä huomaan saaneeni uusia ystäviä, joiden kanssa tulee sangen usein vaihdettua kuulumisia ja parannettua maailmaa. Pitkään hangoittelin vastaan Facebookkiin liittymisen suhteen, nyt huomaan miten kätevä sekin on ja nimenomaan koira-asioiden hoitamiseen. "Oikeaa" elämääni en siellä juurikaan jaa, mutta koira-asioita sitten senkin edestä - yhdessä muiden asiasta innostuneiden tätien kanssa :) Hiljattain keskustelimme koirani veljen omistajan kanssa nuoren koiran kouluttamisesta ja siinä yhteydessä tuli esille asia josta voitaisiin käyttää vaikkapa nimikettä turvasanat. Asiaa on hiljattain sivuttu myös Koiramme-lehdessä, eli se on sangen ajankohtainenkin.

Turvasanat, mitä ne on? Ne on sellaisia sanoja joilla on koiralle tietynlainen merkitys ja jotka laukaisevat siinä tietynlaisen käyttäytymisen. Nähdäkseni turvasanat voivat olla sinällään merkityksettömiä sanoja joita on käytetty tietyssä yhteydessä, tai sitten ne voivat olla käskysanoja joita on vahvistettu niin paljon että koira tottelee niitä vaativimmissakin tilanteissa. Ne ovat sanoja joista voi olla hyötyä elämän eri tilanteissa, tai parhaimmillaan ne voivat pelastaa koiran hengen.

Jos aloitetaan käskyistä, niin opetan itse koirilleni yhden käskyn ns. ehdottomana, toisin sanoen ideana on että koira tottelee sitä aina riippumatta siitä missä se on ja mitä se on tekemässä. Esimerkiksi Suzylle tällainen käsky on SEIS, käsky jota sille opetettiin jo pienenä liikennevaloihin tms. pysähdyttäessä ja joka oli sille helppo omaksua. Käsky ei ole niin viilattu etteikö koira esim. tokokentällä sen kuullessaan saattaisi ottaa askeleen pari, mutta noin yleisesti ottaen se tottelee sitä hyvin ja pysähtyy aina sen kuullessaan. Kerronko esimerkin? No, tässä mielestäni aika hyvä sellainen:

Keväisenä päivänä kävelin koirani kanssa autotien vieressä olevaa kävelytietä, kun ohitsemme pyöräili nainen saksanpaimenkoiransa kanssa. Tai oikeammin yritti pyöräillä, sillä nähdessään koirani mustan ja ruttuisen naaman saksanpainajainen pysähtyi niille jalansijoilleen ja alkoi ärhentelemään koiralleni. Suzyhan syttyy tällaisissa tilanteissa nollasta sataan sekunnin murto-osassa ja hetki siinä meni kun kumpikin komensimme koiriamme ja saimme ne hallintaamme. Pyöräilevä koirakko pääsi lopulta matkaan, samalla kun itse kumarruin oikaisemaan oman koirani pantaa ja silloin se tapahtui: yllätys jota et osaa ennakoida ja joka tapahtuu sekunnin murto-osassa. Shit joka niin sanotusti happens. Suzy tempaisi itsensä taaksepäin, sai päänsä pannasta läpi ja lähti täysillä koirakon perään. Tämä se ei pääty hyvin, ennätin ajatella. Sieluni silmin näin jo koirani tavoittavan takaa-ajon kohteen ja sen mylläkän mikä siitä seuraisi. Reaktioaikani tilanteeseen kesti ehkä muutaman sekunnin ja sen jälkeen sain käskysanan karjaistua ulos: SEIS!!! Ja mitä tekee koirani - pysähtyy nöyrästi ja tulee kutsusta takaisin luokseni. Tilanne, jollaista en olisi halunnut tapahtuvan, ja josta en ole ylpeä, mutta jonka kuitenkin sain hallintaani koska koiralle oli opetettu turvakäsky. Käsky jota se totteli vaikka kävi tilanteessa täysin kierroksilla ja jossa sen saalisviettikin ehti nostaa päätään. Miljoona epäonnistumista, miljoona toistoa, miljoona palkkausta - joskus ne maksaa itsensä takaisin.

Turvakäsky voi olla myös merkityksetön sana, jonka koira yhdistää sille johonkin miellyttävään tilanteeseen. Tällaisesta sanasta voi olla hyötyä jos koira vaikkapa karkaa ja siihen yritetään saada yhteyttä. Pidempään karussa ollutta koiraahan ei kannata kutsua sen omalla nimellä, sen varmaan kaikki koiraihmiset tietää. Huomaan itse opettaneeni Rexille tällaisen sanan ihan huomaamatta - se on herkkuun viittaava sana jota käytin kun opetin sitä pentuna tulemaan ulkoa sisälle. Kuullessaan sanan se voi olla kauempanakin, mutta ei kestä kauaa kun sen pää ilmestyy jostakin ja se tulee herkkuaan hakemaan. Sanan lisäksi Rexille tullaan opettamaan myös yksi tehokäsky, luulen että tuollakin se saattaa olla SEIS. Mutta siitä sitten lisää myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti