15.3.2017

Koiraperheen päiväohjelma

Minulta on usein kysytty miten saan aikani riittämään 3 koiran kanssa. Usein on tehnyt mieli vastata että en mitenkään :) mutta kun asiaa miettii niin onhan siihen koira-arkeen jonkinlainen rutiini tullut aikojen saatossa.

Koirien päivä starttaa samalla kuin omani, usein herätyskellon soittoon klo 5.30 mutta lähestulkoon aina 7 mennessä. Aamu alkaa ulkoilulla joka meillä tapahtuu periaatteella ovi auki ja olkaapa hyvät, eli koirat ulkoilevat omalla aidatulla pihallamme. Ulkoilun aikana jaan jo aamuruoat valmiiksi; aamuisin meillä syödään yleensä lihapainotteisesti hieman koirasta riippuen. Ruoat meillä nautitaan niin että jokainen koira syö omassa tilassaan - nämä ovat ahneita possuja ja toisen kupille meneminen tietäisi melko varmaa tunteiden lämpenemistä. Aamupalan jälkeen koirilla on vielä mahdollisuus käydä ulkona ennen töihin lähtöäni, sen jälkeen ne vetäytyvät oma-alotteisesti lepäilemään aamupäiväksi. Normaalin työpäivän aikanakin niillä on usein mahdollisuus ulkoiluun jos mieheni on kotona ja tässä yhteydessä onkin todettava että koiramme saattaisivat jossain kerrostalo-asunnossa olla aikamoisia painajaisia pidettäviksi - ne kun ovat tottuneet pääsemään ulos vain luomalla merkitseviä katseita takapihan oveen. Ulkoillessaan varsinkin urokset leikkivät ja juoksevat aika paljon, joten aamuisin pitää muistaa tarkastaa että vettä on varmasti riittävästi tarjolla.

Kasvava lapsi

Töistä palatessassani koirat pääsevät taas ulos ja Nero nauttii keskipäivän ateriansa mikäli mieheni ei ole sitä jo sille antanut. Pyrkimyksenä on antaa tämä ruoka 14-15 aikaan, päivittäisten aktiviteettien ajoittamisen vuoksi. Bokseri kuuluu ns. syvärintaisten rotujen joukkoon, eli mielellään ennen ja jälkeen aterian koiran olisi syytä ottaa noin 2 tuntia suht rauhallisesti. Meillä ei ole 25 vuoden aikana - jonka olen rotua harrastanut - ollut yhtään mahalaukun kiertymää ja kovin mielelläni välttäisin ko. vitsauksen jatkossakin. Mikäli tiedossa on että koira osallistuu fyysistä rasitusta aiheuttavaan aktiviteettiin, annan vähemmän ruokaa tai siirrän koko annoksen myöhemmin annettavaksi. Esim. peltojälkiharjoituksen jälkeen koira voi syödä treenin tehtyään - se on sen verran hidastempoinen laji. Ennen ja jälkeen juoksulenkin taas ei voi syödä 2 tuntiin. Nero on meillä ikänsä vuoksi ainoa joka syö 3 kertaa päivässä, muut saavat ruoan aamulla ja illalla, mikä helpottaa aikataulujen suunnittelua. Pikku hiljaa kevään edetessä nuori Nerokin tulee siirtymään tähän rytmiin. Tässä vaiheessa päivää iltaruoat laitetaan turpoamaan ja muistetaan myös ottaa aamuruoat sulamaan ajallaan.

Välillä ehtii leikkimäänkin

Työpäivän jälkeen on koiraharrastusten vuoro. Harrastuksiin luetaan vähintään lenkkeily tai jonkinlainen koulutukseen osallistuminen, tai molemmat. Koirilla on harvemmin ns. vapaapäiviä, mutta toisinaan esim. emännän sairastuttua niillä on niitäkin ja kestävät ne kyllä oikein hyvin. Pyrkimyksenä on kuitenkin järjestää jonkinlaista ohjelmaa joka päivälle - kysymyksessä kun on rotu joka herkästi keksii tekemistä ihan itse jos sitä ei sille järjestetä - ja porukassa jos missä se tyhmyys tiivistyy :) Lenkit hoidan nykyisellään 2 tai 3 sarjassa; joko urokset yhtäaikaa ja nartun (tulisielu) erikseen tai sitten kaikki erikseen. Yleensä jos lähden treeneihin, otan kaikki koirat mukaan, tai sitten kotiin jäävälle järjestetään jotain muuta. Esim. mieheni lenkkeilee mielellään ikänsä puolesta jo hieman rauhallisemman Suzyn kanssa ja se kaksikolle suotakoon. Jos olen koirahallilla treenaamassa, jään usein samaan ympäristöön lenkkeilemään koirien kanssa treenin lopuksi. Kesäaikaan myös uittaminen on mahdollista.

Minä lenkkeilen

Harrastusten jälkeen koirat vetäytyvät usein lepäämään, mutta saavat myös ulkoilla halutessaan. Usein tässä vaiheessa iltaa huollan niitä, eli harjaan, pesen, leikkaan kynnet tms. Tosin yhtä usein nämä hommat jäävät viikonlopuille, jolloin kyseisin puuhiin on enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä käytettävissä. Seuraan koirieni vointia ja yleiskuntoa ja puutun asiaan jos huomaan jotain mihin tarvitsee puuttua. Iltaa meidän perheessä vietetään usein lepäillen ja tv:tä katsellen. Jos koirilla on tekemisen puutetta, saatan antaa niille esim. naudan potkaluut joiden parissa aika menee mukavasti. Koska koirat syövät kuivamuonaa, ne eivät saa sellaisia luita mistä voisivat niellä luun palasia. Eli en anna esimerkiksi rustoluita ollenkaan.

Noin 19-20 aikaan meillä on iltaruokien jako, mistä osa koirista (Suzy) alkaa usein muistuttamaan jo viimeistään 18 jälkeen. Luulenpa että ummikkona meille koiria hoitamaan tuleva henkilö saisi sangen kattavan (ja äänekkään) opastuksen päiväohjelmaan - meidän koirat kyllä sujuvasti tietää mitä palveluita heille kuuluu ja mihinkin aikaan :) Illalla meillä syödään kuivamuinaa turvotettuna, tällä hetkellä jokaiselle eri säkistä mutta toivottavasti jatkossa niin että ainakin pojat söisivät samaa. Iltaruoan jälkeen meillä meno yleensä rauhoittuu yötä kohti - Nero saattaa vielä leikkiä leluillaan mutta yleensä sekin käy jo levolle yötä kohti. Nukkumassa meillä ollaan arkisin viimeistään 22 aikaan, usein aikaisemminkin kiitos vähemmän iltavirkun emännän.

Vuodenajalla on jonkinverran vaikutusta koirien rutiineihin. Kesäaikaan koirat luonnollisesti ulkoilevat enemmän. Kesäkaudella ollaan muutenkin aktiivisempia kun pk-harrastukset, näyttelyt jne. ovat täydessä toimintavauhdissaan ja koirien kuntoa pidetään yllä niitä silmälläpitäen. Talvi on enemmän peruskuntokautta ja silloin on aikaa perehtyä enemmän esimerkiksi tottelevaisuuden saloihin. Nyt eletään kevättä ja näyttelykalenteria selataan jo kiivaasti, samalla kun katseet ovat jo muutenkin kuluvan kauden suunnittelussa. Vapaa-ajan ongelmia ei juurikaan ole, mutta tekeminen on kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti