30.3.2013

Muistoja vuosien takaa, osa 2 Ofelia

Ofelian vuoro saada oma muistelu-osionsa. Alkuperäinen ajatukseni oli julkaista tämä Ofelian syntymäpäivänä 19.4. mutta koska sain tämän jo valmiiksi julkaisen sen nyt.

Tekisi niin mieleni aloittaa tämä komeasti Erich Segalin tyyliin: Mitä voi sanoa 7-vuotiaasta koirasta joka on kuollut? Että hän oli kiltti ja kaunis, paras koira joka minulla on koskaan ollut. Ja että ikävöin häntä edelleen, luultavasti niin kauan kuin elän.

Ofelia oikealla

Ofelia syntyi vuonna 2001. Emman kuoltua tiesin varmasti haluavani pennun kasvamaan, joten aloin etsimään tietoa kasvattajista sekä sen keväisistä pentuesuunnitelmista. Löysin etsimäni Kajaanista. Vuorisilla on boksereita kasvatettu jo 20 vuoden ajan ja haluankin tässä antaa täyden kunnioitukseni Helenan ja Kyöstin kasvatustyölle.

Näimme pennut ensimmäisen kerran niiden ollessa noin 3-viikkoisia. Alun perin meille piti tulla keltainen uros, mutta kun sellaisia ei pentueeseen syntynyt oli tarjolla joko yksivärinen tiikeri uros tai sitten narttu valkoisin merkein - valitsin nartun. Ennen luovutusta näimme pennut vielä kertaalleen ja siitä parin viikon kuluttua pikku Ofelia muutti kotiimme. Ei kylläkään jälkikäteen ajatellen ollut kovin pieni, eikä myöskään sellaiseksi jäänyt :)


Jo pentuna Ofelia oli mitä suurimmassa määrin omaa luokkaansa. Se oli hyvin sopeutuvainen koiran alku, jolle niin sanotusti kaikki kävi. Ensimmäisenä yönä uudessa kodissaan se asettui nukkumaan pieneen laatikkoonsa, jonka vuoteeni viereen olin pennulle varannut. Yöllä heräsin ja havaitsin ettei pentua näy missään - se nukkui tyytyväisenä selällään Alman pedillä, hitusen pöllämystyneen näköinen Alma vierellään.

Ulkomuodollisesti Ofelia kasvoi komeaksi koiraksi; suurikokoinen tiikerinarttu kauniilla valkoisilla merkeillä. Sillä oli hyvän rungon ohella kaunis pää, mutta valitettavasti alapurentaa tuli liikaa mikä rajoitti näyttelyissä menestymistä. Menestystä saatiin silti yhden sertin ja yhden vara-sertin verran. Mieleeni on jäänyt eräs kerta, kun irlantilainen näyttelytuomari tervehti koiraani sanoen ”hello gorgeous”. Kyllä se katseita käänsi kun sen kanssa maailmalla liikkui.

Ofelia oikealla

Ofelian suurin vahvuus oli sen luonne. En oikein tiedä miten sitä kuvailisin menemättä ylisanoihin. Sillä oli loputon toimintakyky, hyvät hermot ja runsaasti hyvää asennetta. Ofelian koulutettavuudesta voisin kertoa esimerkin noutamisen muodossa. Noudon opetusta aloittaessani minulla oli aiempaa kokemusta lähinnä siitä miten noudon saa pilattua. Saadakseni rodulle sopivat täsmäohjeet asiaan liittyen lähestyin kasvattajaamme sähköpostitse ja sain vastauksen sähköisessä muodossa, eräänlainen kirjekurssi siis. Lukaisin ohjeet, sovelsin niitä hieman ja koira teki täydellisen noudon viikossa. Sellainen se oli, pelasti taitamattoman ohjaaja-omistajansa moneen kertaan.


Ofelian elämää varjosti sydämen kehityshäiriö, joka todettiin koiran ollessa 2-vuotias. Vika oli niin harvinaista lajiketta että eläinlääkäri esitteli sen meille eräänlaisena käänteisenä lottovoittona. Tieto siitä että koiralla oli sairaudestaan huolimatta mahdollisuuksia elää vuosia oli meille suurena lohtuna. Myös tieto sairauden kivuttomuudesta helpotti meidän oloamme.

Kun Ofelian sydänvika todettiin, olimme juuri suorittaneet BH -kokeen ja toiveet tulevaisuuden suhteen olivat korkealla. Aluksi elättelin toiveita harrastusten jatkamisesta, mutta sangen pian luovuin ajatuksesta ja Ofeliasta tuli nuori eläkeläinen. Sen luonne oli sellainen että se olisi todellakin ennemmin kuollut kuin jättänyt tekemättä sen mitä siltä pyysin. Treeneissä se paahtoi menemään entiseen malliin, mutta treenin jälkeen se oli täysin uuvuksissa ja palautui hitaasti. Ofelian myötä opin että sydänvikainen koira ei ole harrastuskoira. Onneksi koirani kuitenkin taipui ongelmitta myös kotikoiran rooliin. Sen luonteen hienous näkyi tässäkin.


Ofelian erityispiirteistä mainittakoon ahneus ruokaan. Vai mitä sanoisitte koirasta, joka yritti mm. nielaista vesirinkeliä kokonaisena – siinä luojan kiitos onnistumatta. Eräs kotimainen bokserikasvattaja luonnehti hyvää harrastuskoiraa alati nälkäiseksi ja hyvän saalisvietin omaavaksi - Ofelian omistaneena olen samaa mieltä asiasta. Ofelia ei koskaan epäröinyt toimia ja sille oli tärkeää että laumallamme oli kaikki hyvin. Se oli taitava keksimään ratkaisuja pulmatilanteisiin, mm. erittäin kuumana kesäpäivänä mökillä ollessamme se keksi ihan itse konstin helpottaa oloaan ja meni matalaan rantaveteen makaamaan - kaulaansa myöten. Ohikulkijoista se saattoi näyttää aika hauskalta. Ofelia myös ui mielellään ja toisinaan se säikytteli minua sukeltamalla veden alle. Mökillä se oppi sarjan palvelevia temppuja, esimerkiksi tuomaan shampoopullon järveen asti sitä tarvitsevalle. Taisipa joskus oma-aloitteisella koirallamme lipsahtaa väärä pullokin, mutta ei meillä olla niin tarkkoja :)


Ofelian viimeisenä vuotena tiesimme että aika käy vähiin ja ostimme sille vähän lisäaikaa tehokkaammilla lääkkeillä. Joillakin tuntui olevan huolenaiheena se pidetäänkö koiraa väkisin hengissä lääkkeiden avulla, kun itsekäs omistaja ei siitä kykene luopumaan. Voin vakuuttaa että sydänvikaista koiraa ei pidetä hengissä väkisin. Sydänsairauksissa aikainen toteaminen, ajoissa aloitettu oikeanlainen lääkitys sekä ennaltaehkäisy ovat niitä joilla koira saa vuosia ja elämänlaatua. Sydämen tuhoutunutta osaa ei paranna mikään. Kun sydän sanoo yhteistyösopimuksensa irti, mikään määrä lääkkeitä ei pidä sitä väkisin käynnissä. 


Nyt loistat tähtenä taivaalla, Ystäväni. Yhteinen aikamme on muistoissani aarteena, josta minun onneksi ei tarvitse koskaan luopua. Olit suuri ilo tässä elämässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti